De wetenschappelijke, overheids- en gezondheidsconsensus is duidelijk: maskers beperken de verspreiding van het coronavirus

Meer dan 100 landen hebben gezichtsmaskers in het openbaar verplicht gesteld (bijgewerkt op 24/5): BelgiëIndonesië, Israël, Tsjechië, Slovenië, Bulgarije, Slowakije, Oostenrijk, Bosnië, Mongolië, Taiwan, Singapore, Colombia, Polen, Panama, Filippijnen, Oezbekistan, Oekraïne, Vietnam, Cuba, Marokko, Turkije, Kenia, Zambia, Luxemburg, Ecuador, Chili, Venezuela, Honduras, Ethiopië, Rwanda, Benin, de Bahamas, Liberia, Guinea, Noord-Macedonië, Thailand, Peru, Litouwen, Gabon, Bahrein, Mozambique, Guatemala, Delen van China, Delen van de VS (New York, New Jersey, Maryland, Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, Hawaii, Colorado: alleen werknemers, Puerto Rico, Los Angeles, Miami, Washington DC, San Antonio, Dallas County, San Francisco, Delen van Illinois, Delen van Massachusetts), Delen van Rusland, Delen van Duitsland, Delen van India, Delen van Italië, Delen van Argentinië, Delen van Mexico, Delen van Kameroen, Delen van Pakistan, Delen van de Democratische Republiek Congo en gedeeltelijke wetten in veel andere landen.

8 van de 10 machtigste landen ter wereld (gemeten naar BBP-omvang) onderschrijven de wetenschap en raden aan om zelfgemaakte maskers in het openbaar te dragen: de Verenigde Staten, China, Japan, Frankrijk, Indië, Canada, Duitsland en Brazilië.

Waarom worden mondmaskers aangeraden?

Als je spreekt, komen er kleine microdruppels uit je mond. Als je besmettelijk bent, bevatten deze virusdeeltjes. Alleen de allergrootste druppeltjes overleven meer dan 0.1s voordat ze verdampen en veranderen in druppelkernen (Wells 1934; Duguid 1946; Morawska et al. 2009). Deze druppelkernen zijn 3-5 keer kleiner dan de originele microdruppels, maar ze bevatten nog steeds virusdeeltjes.

Dit betekent dat het veel gemakkelijker is om microdruppels te blokkeren wanneer ze uit je mond komen, wanneer ze veel groter zijn, dan om ze te blokkeren wanneer ze het gezicht naderen van een andere persoon.

Het dragen van een mondmasker vermindert het aantal druppels dat tijdens het spreken wordt uitgestoten met ongeveer 99%.

Wij pleiten voor zelfgemaakte mondmaskers omdat het aantal professionele maskers (FFP2, FFP3, N95 en chirurgische maskers) beperkt is en deze hard nodig zijn in de zorgsector.

Mondmaskers houden druppels tegen

Ongeveer de helft van de infecties is afkomstig van mensen die geen symptomen vertonen – mensen die zelf niet weten dat ze ziek zijn, infecteren anderen.

Omdat mondmaskers veel effectiever zijn in het blokkeren van druppels, is het sterk aangeraden om iedereen in het openbaar een mondmasker te laten dragen. Zo kunnen we de verspreiding van het coronavirus beperken.

“De grote fout in de Verenigde Staten en Europa is naar mijn mening dat mensen geen maskers dragen.”

George Gao
Directeur van het Chinese Center for Disease Control and Prevention

“Wanneer we de maatregelen weer verlichten, denk ik dat het dragen van mondmaskers zeer nuttig kan zijn.”

Marc Van Ranst
Viroloog (KU Leuven)

“Jezelf een masker opdoen is om te voorkomen dat je iemand anders besmet. En als iedereen dat doet, beschermen we elkaar allemaal.”

Dr. Anthony Fauci
Directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Waarom zijn de experts het erover eens dat maskers de verspreiding van COVID-19 beperken?

Het beschikbare bewijs stelt dat als een groot deel van de bevolking een niet-medische mondmaskers zou dragen in het openbaar, in combinatie met aanvullende volksgezondheidsmaatregelen, we de effectieve R met succes zouden kunnen verminderen tot onder 1.0. Met als gevolg dat de verspreiding van COVID-19 binnen de gemeenschap zou worden gestopt.

Het verminderen van het aantal geïnfecteerde mensen heeft een exponentiële impact, omdat het de effectieve reproductiecijfers verlaagt, R.

Wil je de volledige wetenschappelijke uitleg?

Artikel met 84 wetenschappelijke referenties (in het Engels)

Draag een mondmasker

Extra middel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan

Sinds zaterdag 11 juli 2020 is het dragen van een mondmasker verplicht:

  • op het openbaar vervoer;
  • in winkels en winkelcentra;
  • in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.

Het dragen van een mondmasker doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.

Ik bescherm jou, bescherm jij mij?

Help levens te redden en de verspreiding van COVID-19 te beperken door #Masks4All te delen op sociale media!