#Mondmaskers

Maak zelf een herbruikbaar stoffen mondmasker

Heb je besloten om je naaimachine nog eens boven te halen en voor jezelf en je omgeving mondmaskers te maken? Eerst en vooral, bravo!
Jouw inspanning helpt mee aan het beperken van de verspreiding van Covid-19 want “ik bescherm jou, jij beschermt mij”.

Sinds 11 juli zijn mondmaskers verplicht in België op het openbaar vervoer; in winkels en winkelcentra; in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Mondmaskers worden sterk aangeraden op alle openbare plekken, zeker wanneer een veilige afstand – van 1,5 meter – niet kan worden gegarandeerd.

Op deze pagina geven we je alle informatie om zelf een mondmasker te maken op basis van de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid.

Belangrijk: Doneer alstublieft professionele maskers (FFP2, FFP3, N95 en chirurgische maskers) aan ziekenhuizen. We pleiten voor zelfgemaakte stoffen mondmaskers.

Zelfgemaakte mondmaskers

Hoe maak ik mijn eigen stoffen mondmasker?

Online circuleren er verschillende patronen en handleidingen. Vanuit #Masks4All België raden we het patroon en de werkwijze in onderstaande handleiding aan.

Deze is samengesteld door naaimagazine La Maison Victor op basis van het officiële patroon door FOD Volksgezondheid en legt stap voor stap uit wat je precies moet doen.

Ga naar La Maison Victor voor meer info.
Masks4All België is niet geassocieerd met La Maison Victor.

Tips voor een geslaagd mondmasker

 • Het belangrijkste criterium voor je stoffen comfort mondmasker is dat het de neus, mond en kin bedekt.
 • Gebruik dicht geweven stoffen, deze bieden de beste bescherming.
 • Gebruik 2 tot 3 lagen stof.
 • Gebruik stoffen die gemakkelijk zijn om door te ademen, zoals katoen.
 • Het gebruik van een filter in je mondmasker kan de filtercapaciteit van je masker verbeteren, maar het kan de ademhaling ook bemoeilijken. Het is dus ook moeilijker om dit masker een lange tijd te dragen.
 • Gebruik stoffen die je kan wassen op 60°C.
 • Vermijd het gebruik van te stijve, te warme of irriterende stoffen.
 • Gebruik twee verschillende kleuren zodat je makkelijk kan zien welke de binnenkant en welke de buitenkant is van je masker.

 

 • Kies je mondmasker in functie waarvoor je het gaat gebruiken. Een mondmasker met elastieken is gemakkelijker, maar ook onaangenamer als je het mondmasker voor lange tijd moet dragen. Als je het mondmasker lang moet dragen, kan je kiezen voor een mondmasker met stoffen lintjes. Als je het mondmasker enkel draagt om even boodschappen te doen, kan je kiezen voor een mondmasker met elastieken.
 • Vermijd verticale naden in het midden van je masker.
 • Was zorgvuldig je handen voor je begint met het maken van je mondmasker.
 • Was de stof voor en na het maken van je mondmasker. De stof vooraf wassen doe je omdat stoffen nog kunnen krimpen in de was.
 • Bewaar je mondmasker op een propere, beschutte plaats.

#Masks4All

Met hashtag #Masks4All startte de beweging voor mensen en regeringen om het overweldigende wetenschappelijke bewijs te volgen dat aantoont dat we in het openbaar mondmaskers moeten dragen om COVID-19 te vertragen.

Video afspelen

Ik bescherm jou, bescherm jij mij?

Help levens te redden en de verspreiding van COVID-19 te beperken door #Masks4All te delen op sociale media!